Wandelapp op de smartphone !

In het natuurpark Cabo De Gata kun je mooie wandelingen maken. Je moet er ook niet op wandelpaden blijven zoals in België.  Maar hoe doe je dat dan als de wandeling niet bewegwijzerd is, of slecht bewegwijzerd. Wat helaas dikwijls het geval is.

Welnu ik heb daar een schitterende app voor : Wikiloc. Je installeert die op je smartphone en waar je ook bent je kunt er zoeken naar een wandeling, hiketocht, mountainbiketocht, enz. (dit is geen gesponsorde bijdrage hoor, ik ben volledig onafhankelijk)

Je betaalt 5 € per jaar maar daarvoor krijg je toegang tot de gegevens van 2,5 miljoen gebruikers die wandelingen uploaden. En je moet geen dure wandelgps kopen.

Het leuke is dat je er ook geen dataverbinding voor nodig hebt. Je laadt je kaart van de streek in je smartphone in en je kunt ter plekke wandelen. Opgelet voor de absolute dummies onder jullie: je moet de app wel de toelating geven om gebruik te maken van je locatievoorziening (gps) en van je fotoalbum (want je kunt er ook foto’s van waypoints aan toevoegen) En je locatievoorziening (gps) moet aanstaan !

Op het beginscherm:


De tekst hierna is sedert de laatste update in oktober 2017 niet meer juist. Ik zal dit eens aanpassen. Met wat zoeken vindt je alle functies wel terug.

Record trails als je zelf een wandeling start die je wil registreren druk je hierop.

Saved trails: als je een wandeling wilt doen die je uitgezocht hebt en opgeslagen op je telefoon dan ga je die hierop vinden.

Navigate: dit is het scherm waar je je zoekcriteria moet ingeven. Dat bespreek ik hieronder.

Destinations: hier vind je commerciële suggesties. Vind ik het minst interessante deel.

Offline maps: hier kun je de kaarten die je offline nodig hebt beheren.

Op het scherm Navigate. (zoekscherm)

Het eerste wat je moet doen is kiezen waar je wilt gaan wandelen. Best is te kiezen voor nearest of in het veld Search place de plaats in te vullen waar je wilt vertrekken.

Vervolgens kies ik meestal voor Only loops. Dan krijg je alleen resultaten waar begin en eindpunt gelijk zijn.

De volgende knop Activities: hier krijg je de mogelijkheid de activiteit te kiezen die je zoekt: wandelen, hiken, fietsen, bergwandelen, enz. De lijst is vrij lang en je kunt meerdere tegelijk kiezen. Dat is interessant omdat soms wandelen en hiken dicht tegen elkaar aanleunen qua resultaat. Dat moet je een beetje uitzoeken.

De volgende keuzeknoppen spreken allemaal voor zichzelf, maar gans onderaan kun je ook nog een veld vinden “search text or Wikiloc ID”. Hier kun je een tekst invullen en dan wordt dit meegenomen. Wie bijvoorbeeld al mijn wandelingen wil zien moet hier invullen thys.wim

Voorbereiding: je kunt ook inloggen op je PC. Daar kun je op een kaart wandelingen zoeken en die vervolgens op je telefoon downloaden. Het is allemaal redelijk eenvoudig en je moet er eerst een beetje mee spelen.

Ga je nu gaan wandelen dan zal op je smartphone een bolletje  jouw exacte positie op de kaart volgen. Wijk je te ver af van de route dan krijg je een akoestisch sein. Kom je terug op de route dan krijg je nog een sein.

Ik laat ook nog het beginscherm op je PC zien. 

Ik hoop dat deze tip nuttig was. Zijn er mensen die betere oplossingen kennen dan mag je dat in een reactie steeds laten weten. Er is nog veel meer mogelijk dan wat ik hier boven uitleg maar dat moet je een beetje ondervinden. Je kunt waypoints ingeven, er foto’s aan toevoegen, uitleg bij geven enz.

Als je wandeling lang zal duren dan neem je best een extra batterij mee voor je smartphone. Dat kost tegenwoordig maximum 20€ en dat is een hele geruststelling. Op Androïd viel mijn navigatie uit. Dit moet je verhelpen door in de instellingen de optimalisatie voor de batterij uit te schakelen.

Opgelet: de app schijnt enkel te bestaan voor IOS en Androïd. Voor Windowphone gebruikers zou het nog even wachten zijn.

wikiloc-2

Beginscherm

wikiloc-1

Scherm voor instellen van je zoekcriteria.

vastleggen-in-volledig-scherm-3022017-120629

Beginscherm op PC

2017 jaar alles

Schermafdrukken: 1 = openingsscherm, 2 = scherm waarop je diverse filters kunt instellen, 3 = scherm waarop de wandeling die je kiest te zien is. Dit zijn slechts de voornaamste schermen.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s