21 april 2020. Zesde week lockdown. Veel vragen, weinig antwoorden.

We kunnen het zelf bijna niet geloven. Driemaal al een vliegtuig geboekt en driemaal gecanceld. De laatste keer deze morgen. Niet dat we ons daar erg zenuwachtig over maken. We hebben het hier eigenlijk goed en als we willen zouden we nog met de auto naar huis kunnen.

Klagen doen we niet met een tuin en een huis waar altijd wel iets is op te knappen. Een TV met tientallen interessante programma’s die we op gelijk welk moment kunnen bekijken. (Wie had dat enkele jaren geleden voor mogelijk gehouden) We hebben een e-reader met meer dan 1.300 titels. Op mijn laptop kan ik wat aan mijn websites knutselen. En als we willen bewegen kunnen we wat aquagym in het zwembad doen. Willen we de kinderen en kleinkinderen zien dan zijn er videochatmogelijkheden. Zelfs online kleurenwiezen is een leuke mogelijkheid. (Met dank aan Lieven Scheire die erover schreef.) Maar wat met al die gezinnen in een appartement? Is dat niet onmenselijk om die gewoonweg op te sluiten. En hoe is dat mogelijk dat die mensen dat laten gebeuren? Zien zij dan niet dat het er in andere Europese landen anders aan toe gaat? Het antwoord is simpel. De mensen worden gehersenspoeld door wat zij op hun TV zien. En de journalisten vertellen wat de mensen en de politiekers graag willen zien. Voorbeeld: op de VRT en VTM kwam nog nooit het grote verschil aan bod tussen de verschillende Spaanse regio’s. Altijd hoor je dat het in Spanje heel slecht gaat. En omgekeerd hetzelfde. Hier spreken ze over België waar het slecht gaat. Gisteren nog met een groot artikel in de leidende krant El Païs. Gelukkig zijn er de sociale media om ons te informeren. Ik heb nooit gedacht dat ik dat ooit nog zou beweren.

We leren opnieuw onze vrijheid waarderen omdat we die nu kwijt zijn. Het is goed dat we daar eens mee geconfronteerd worden. Deze situatie roept ook veel vragen op. Waarom is het hier in Spanje zoveel strenger dan in België. Hebben al die experts in de verschillende landen van Europa allemaal gelijk met allemaal verschillende maatregelen. Moeten in Spanje in een dunbevolkte regio zoals Andalusië dezelfde regels gelden als in de dichtbevolkte regio Madrid? Ik vrees dat er na deze crisis nog heel veel uit te leggen zal vallen aan de mensen.

Bill Gates gaf vijf jaren geleden een voordracht waarin hij voorspelde dat we niet voor atoombommen moeten schrik hebben maar voor een wereldwijde pandemie. En dat we ons daarop moeten voorbereiden net zoals de NAVO regelmatig oefeningen doet om van alles en nog wat te testen: logistiek, communicatie, snelheid van handelen. Daar is allemaal jammer genoeg niets van terecht gekomen. Schuldig verzuim. (Wie de voordracht van Gates wil zien en horen kan hier klikken: https://youtu.be/6Af6b_wyiwI)

Vanavond gaan we eens kijken wat de mensen die Annemie Struyf vorig jaar in Spanje volgde, en die ze nu opnieuw contacteerde via skype, te vertellen hebben. Je kunt nu al voorspellen dat de mensen die een B&B zijn gestart het heel moeilijk gaan hebben. Hopelijk voor hen krijgen we het virus snel klein.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s