TV kijken via Internet hoe doe je het? (Belgen)

Dit bericht is geldig voor Belgen met een Telenet TV abonnement in België die binnen Europa reizen of er een vakantieverblijf hebben. Het is  mogelijk om via je Belgische abonnement naar de Yeloplay app (met digicorder)  of naar de TelenetTV app (recenter, alles digitaal in de cloud opgenomen) TV te kijken en te streamen via Chromecast of een smart-tv. Met Yeloplay kun je geen programma’s opnemen met Telenet TV kan dat wel. Je kunt ook geen programma’s die op je digicorder met Yeloplay werden opgenomen afspelen dat kan wel met de Telenet TV app opgenomen programma’s in de cloud. Daarom ben ik in België overgestapt op Telenet TV. Via de apps VRT.NU en VTM go kun je gratis naar alles van deze zenders kijken.  Woon je in Spanje en ben je er resident dan is misschien de beste oplossing als vlaming een abonnement te nemen op TV Vlaanderen via hun app. Dan heb je dus geen schotel nodig maar een redelijk goede internetverbinding.

Alle apps die Chromecast ondersteunen hebben rechtsboven het Chromecast logo. (Een rechthoekje met streepjes zoals op het screenshot hierbij) Tenminste als je TV aanstaat en de Chromecast geïnstalleerd is.

De Chromecast is een klein toestelletje dat op de markt gebracht werd door Google. Maar het werkt ook perfect samen met iPhone en iPad. Het kost 39€. Koop best de tweede of derde versie want die streamen in HD.

ER IS NU OOK EEN NIEUWE VERSIE DIE ALS EEN SOORT AFSTANDSBEDIENING VAN DE TV WERKT. IK HEB DIE AL EN ZAL ER BINNENKORT EEN BESPREKING VAN GEVEN. HET TOESTELLETJE WAS ZELFS EERDER IN SPANJE TE KOOP DAN IN BELGIË. IK MAAK BINNENKORT EEN UPDATE;

Installeren doe je via de Google Home app die je dus eerst moet downloaden op je tablet of smartphone.

Beide toestellen moeten in hetzelfde netwerk hangen. De home App regelt dat allemaal.

Ik stream in Spanje via een internetabonnement van Movistar. Snelheid 15mbps. Uiteraard lukt dit enkel als je een stabiele verbinding hebt. De kwaliteit van het beeld op TV is ongeveer even goed als het beeld van TVVlaanderen via de schotel. Abonnement dat ik dus heb opgezegd. Op termijn kan ik misschien ook mijn Telenet abonnement opzeggen. Je kunt toch alles bekijken via de gratis apps van de zenders. Maar dat is momenteel te omslachtig.

De Chromecast haalt zijn stream bij de leverancier (zender) en stuurt het signaal niet door van je smartphone of tablet maar gebruikt die slechts om de zenderkeuze in te stellen. Vandaar het mooie beeld. Ook Netflix, Play, YouTube, enz kun je streamen via de Chromecast.

Ik heb dit bericht gemaakt vanuit mijn persoonlijke ervaring en het is bedoeld voor mensen die met weinig poespas op een goedkope wijze willen kijken naar hun (vaderlandse) zenders. In mijn opinie is een schotel dan nog slechts nodig als je echt honderden zenders wilt beschikbaar hebben.

Ik heb het toestelletje ook mee als we op reis zijn. Werkt perfect.

Screenshot Yelloplay op iPad. Rechtsboven het Chromecast signaal dat je moet aanklikken om het beeld te streamen naar de TV.
Chromecast hangt achter de TV.
Chromecast is ongeveer 5 cm in doorsnee. Twee kabels. HDMI en stroom kabel.
Indien geen USB ingang beschikbaar op TV kun je hem met deze bijgeleverde transfo aan het stroomnet hangen.
Dit zijn de apps die ik gebruik. Enkel yelloplay is betalend.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

14 reacties op TV kijken via Internet hoe doe je het? (Belgen)

 1. Ingmar Blanckaert zegt:

  Interessante uitleg Wim!

  Like

 2. Regine Clays zegt:

  Ik gebruik ook chromecast en heb een abonnement met Stievie genomen. De reden hiervoor is dat ik geen vier,vijf en zes in het buitenland kan bekijken. Het is dezelfde prijs als Play, maar als ik voor een paar maanden naar het buitenland ga, schort ik mijn abonnement van Telenet op en betaal ik enkel de auteursrechten van 4 euro per maand. Men kan dat 1 keer per jaar doen en maximaal voor 6 maanden.

  Like

 3. michiels hubert zegt:

  kan ik gewoon onbeperkt tv kijken via een mobiel netwerk bestaan er daar toestellen voor dank u

  Like

  • thyswim zegt:

   Met een telefoon abonnement met voldoende GB kan je kijken. Onbeperkt zal niet kunnen. Eenmaal je gb opgebruikt is het gedaan met kijken. Alles hangt er dus vanaf hoeveel je wil kijken per maand.

   Like

 4. Dominique zegt:

  Hallo … als je een ipad hebt stream je dan niet beter met Apple tv ? Of kies je voor chromcast omdat de kwaliteit dezelfde is maar de aankoopprijs van een Apple tv hoger ligt ? Grtjs Dominique

  Like

 5. Chris zegt:

  Deze setup vereist dus wel dat jezelf aanwezig bent met smartphone, ipad of whatever om tv te kunnen kijken? Ik ben namelijk op zoek naar een manier om in mijn vakantiewoning in het buitenland mijn telenet abonnement eveneens te kunnen aanbieden aan eventuele huurders, zonder te moeten overschakelen naar tv-vlaanderen.
  Iemand ideeën hieromtrent?

  Like

  • thyswim zegt:

   Daar zoek ik ook naar. Maar dat vereist dat je het paswoord en login bij Telenet doorgeeft aan de huurder. Maar Belgische huurders hebben allicht zelf een Telenet abonnement. Dan is er geen probleem en kunnen die inloggen met hun eigen login en paswoord. Proximus weet ik niet of dat ook lukt. Misschien zijn er mensen met ervaring. Spaanse huurders kunnen streamen via de RTVE app. Eigenlijk is het belangrijkste dat mensen overweg kunnen met een Chromecast.

   Like

 6. Pingback: TV kijken in Spanje via de nieuwe Google Chromecast. (2021) | Cabo De Gata

 7. Ludo zegt:

  Dat is nu eens een bruikbaar artikel,muchas gracias.

  Like

 8. Luc De Bruycker zegt:

  Wat ik mij afvroeg wat is de beste oplossing voor tv kijken in Spanje als je er resident bent ?

  Like

  • thyswim zegt:

   Sorry ik ben geen resident dus dat weet ik niet. Als je naar de vlaamse zenders wil kijken heb je verschillende opties die geschikt zijn voor residenten: VRT Max en VTM go zijn gratis. TVVlaanderen is betalend. (15 €p/m) Velen kijken via IPTV. Maar dat is eigenlijk illegaal. Ik ken er genoeg die het doen en er tevreden over zijn. Maar ik zou aanraden per maand te betalen. Als er dan een IPTV aanbieder plots verdwijnt ben je je geld niet kwijt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s