Geoda gigante de Pulpí

Na enkele weken geleden online tickets besteld te hebben konden we dan eindelijk deze nieuwe bezienswaardigheid gaan bekijken. Het is de grootste geode (googelen!) die toegankelijk is, van de wereld. Met een lengte van 8 meter en een diameter van ongeveer 1,8 meter. Gewoonlijk kun je die in gespecialiseerde winkels van mineralen vinden met een doormeter van enkele centimeters.

Deze geode werd in 1999 per toeval ontdekt in een oude zilver- en goudmijn in de buurt van het kustplaatsje San Juan de los Terreros. (ongeveer 4 km van het strand)

Het heeft 20 jaren geduurd maar uiteindelijk is men erin gelukt om de oude mijn voor het publiek op een veilige manier toegankelijk te maken. Zonder dat de geode zelf in gevaar kan komen. Je wordt binnen gelaten in groepjes van 12 mensen met een gids. Je krijgt (helaas enkel in het spaans) uitleg over wat er zoal te zien is onderweg. Hier en daar staan er wel panelen met uitleg zowel in het spaans als het engels. Via een gangen-en trappenstelsel daal je ongeveer 50 meter naar beneden om uiteindelijk een blik te kunnen werpen op dit miljoenen jaren oude meesterwerk van de natuur. Het totale bezoek duurt ongeveer 90 minuten en is absoluut de moeite waard.

De weg is duidelijk aangegeven vanuit San Juan de los Terreros. (100 km van Las Negras richting Murcia) Er is een groot parkeerterrein en een voorlopig bezoekerscentrum. Koop lang genoeg op voorhand je toegangstickets (want er zijn heel veel geïnteresseerden. Voor mensen ouder dan 65 betaal je 15 € per toegang. In het kasteel van San Juan de los Terreros is er ook nog een 3D bezoek mogelijk. Dit is een mooie aanvulling van het echte bezoek en een alternatief voor mensen die onvoldoende te been zijn om via de metalen draaitrap met 80 treden in de mijn af te dalen. Heel veel info, foto’s en uitleg over de aankoop van tickets via het internet kun je vinden op de website: http://www.Lonifasiko.com

Bezoekerscentrum.
In de mijn.
Je moet deels in de geode kruipen om er te kunnen inkijken. Dat is perfect georganiseerd en de gids neemt met jouw fototoestel ondertussen enkele foto’s.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s