Lorca

Omdat wij in het uiterste oosten van Andalusïe verblijven komen we ook vrij vlug in de regio Murcia als we uitstappen doen. Deze week reden we naar Lorca op een 130 km van Las Negras. Lorca is na Murcia de tweede grootste stad in de autonome regio Murcia. Een stad met een groot kasteel bovenop de heuvel, talrijke bezienswaardige gebouwen, en vooral een rijk cultureel leven verbonden met de viering van de Semana Santa. Er is een bezoekerscentrum waar we een duidelijke kaart ontvingen met het te volgen parcours en waar we ook een parkeerkaart kregen die ons toeliet om de hele dag op hun parking te blijven staan.

In Lorca zijn de processies tijdens de viering van de Semana Santa spectaculair. Ze kregen dan ook de erkenning als “Intéres Turistico International”. Er zijn zes broederschappen, maar twee ervan zijn de allergrootste en zijn een beetje elkaars concurrenten. In voetbal termen zou ik zeggen de “Witte” en de “Blauwe”. De “Paso Blanco” en de “Paso Azul”. Beiden hebben een indrukwekkend museum waar ze hun kostuums tentoonstellen. Die kledij op zich is bijzonder waardevol borduurwerk met zijde, goud en zilverdraad. Wat in Lorca een hele traditie van borduurwerkers voortbrengt. Inclusief een standbeeld voor de borduurwerkster. Aan die kostuums wordt trouwens nog steeds verder gewerkt. Op de foto’s krijg je min of meer een beeld. En als je het filmpje op youtube bekijkt (er zijn er veel) over die processies dan krijg je een beeld waarover het gaat: de hele bijbel wordt spectaculair uitgebeeld. (klik op de link hierna voor één van de filmpjes op youtube.)

https://youtu.be/5D801M4OKzM

Zowel het oude als het nieuwe testament, inclusief paardenspannen met vier, vijf of zes paarden naast elkaar, worden uitgebeeld. Zoals in de film “Ben Hur” mocht je die al gezien hebben.

Aardbeving.

Op 11 mei 2011 om 18u47 had in Lorca een vrij grote aardbeving plaats. (een sterkte van 5,1) Gevolgd door nog een hele reeks na-bevingen. Er vielen 9 doden, 324 gewonden en 80% van de huizen waren beschadigd) Het moet gezegd dat daar nog weinig van te zien is. Op de toeristische dienst kreeg ik op mijn vraag of er documentatie was over die aardbeving als reactie dat alles netjes hersteld was en dat alle info op internet is te vinden. Met andere woorden: we willen dit zo vlug mogelijk vergeten.

Ingang van het museum van de “Paso Blanco”. De indrukwekkende collectie kostuums kon ik wegens te weinig licht niet fotograferen.
Binnenkant van de kerk van de “Paso Blanco”.
Voorbeeld van een geborduurde mantel.
Ingang van het museum van de Paso Azul.
De kostuums waarmee in de processies wordt opgestapt.
Het standbeeld voor de borduursters.
Het naaiatelier van de Paso Azul.
Een van de weinig plaatsen waar de gevolgen van de aardbeving nog zichtbaar zijn.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s