Cordoba

Vorige week deden we een citytrip naar Córdoba. Een geslaagde onderneming ! Het weer was voor deze tijd van het jaar uitstekend. De oude stad heeft ons hart veroverd. Veel te zien, veel te beleven, kleine verkeersvrije straatjes (Barrio de Juderia)  met bebloemde huizen en prachtige patio’s, restaurantjes, barretjes en winkeltjes. En natuurlijk niet te vergeten het Alcazar en de Mezquita die een bezoek meer dan waard zijn. Vanuit Las Negras naar Granada en daar via de A432 binnendoor ongeveer 350 km. Waarvan 150 km met aan beide zijden van de weg olijfbomen.

Op ons eigen gematigde tempo volgden we een wandelroute doorheen de verkeersvrije stad die ons langs de voornaamste bezienswaardigheden bracht. De foto’s hieronder geven er een gedeeltelijk beeld van.

Buiten Cordoba bouwden de kaliefen een zomerverblijf: Medina Azahara. Dat hebben we ook bezocht. Daarover en over onze fietstocht op de Via Verde del Aceite in de Sierra de Subbetica zal ik later verslag uitbrengen.

Puente Romano. Door Cordoba stroomt de Guadalquivir.  De Puenta Romano verbindt beide oevers. Vanop de brug heb je mooi uitzicht op de stad, de belendende watermolens en de Torre de la Calahorra. 

Zicht op de stad en de Puente Romano vanuit de Torre de la Calahorra

Waterrad.

Tuinen van het Alcázar de los Reyes Christianos. In dit kasteel verbleven de katholieke koningen vooraleer ze naar Granada trokken.

Moskee/kathedraal. Te groot om te fotograferen. Maar deze zijgevel zegt al iets. In elke zijgevel waren er meerdere ingangen. Vergeet niet dat 1000 jaren geleden Cordoba de grootste stad van Europa was bevolkt met arabieren (moslims), christenen en joden.

Een van de toegangen tot de moskee. In elke gevel zijn er meerdere.

Binnenin de moskee waren er 900 zuilen. Helaas hebben de katholieke koningen er middenin een kathedraal geplaatst. De grootsheid van dit volume is daardoor onderbroken.

Vroeger minaret, nu toren van de kathedraal.

Cordoba is ook zeer gekend voor de vele mooie patio’s.

Plaza de la Corredera. eeuwenlang een ontmoetingsplaats, plaats voor ketterverbrandingen, stierengevechten, fiesta’s, markten enz. Doordat het geheel in dezelfde okerkleurige kleuren steekt is de aandruk groots.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Cordoba

 1. Mooie foto’s en stad. We gaan er nog een keer heen.

  Like

 2. Ingrid. zegt:

  Al verscheidene keren geweest, de eerste keer was in 1967. Deze zomer weerom het oude gedeelte is onveranderd. En Dan het mooie weer is al wat een mens nodig heeft.

  Like

 3. Thys Hilde zegt:

  Ziet er allemaal historisch mooi uit en gezellig om in te wandelen geniet ervan!! Grtj Hilde.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s