Nijar en Huebro

Nijar ligt 20 km van Las Negras. Rechtdoor door Campohermoso in de richting van Almeria.  Het is een klein stadje met een mooi kerkje en veel winkels waar onder meer de plaatselijk gemaakte Jarapa’s worden verkocht. Jarapa’s zijn kleurige tapijten die in plaatselijke kleine werkplaatsen op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Ze zijn bovendien ook spotgoedkoop.

Verder is er een zeer interessant museum del aqua. Daar kun je onder andere zien hoe de moren en hun opvolgers het water gebruikten dat in de ondergrond zit of dat via bronnen ontspringt.

Van Nijar loopt er een mooie wandeling naar het dorp Huebro dat boven in de bergen ligt. Reken op een uur minstens om naar boven te stappen. Langs deze wandeling kom je een twintigtal ruïnes van watermolens tegen. Deze molens werden aangedreven door water uit een bron die boven in Huebro ontspringt. Die bron is er nog en het water wordt nog steeds gekanaliseerd naar beneden gebracht. Plaatselijke bewoners met een moestuin mogen dan elk op de beurt water aftappen op een bepaalde dag van de week.

De wandeling vindt je het best door in Nijar de pijl Huebro te volgen. Een eind buiten het dorp kom je dan een vanzelf een wegwijzer tegen langs de autobaan die je aantoont waar je de wandeling moet aanvatten.  Eenmaal je het begin hebt gevonden is de rest eenvoudig. (meer info over deze wandeling als je hier klikt wandeling naar Huebro )

In Huebro is er gelegenheid om iets te eten. Dat moet je echter wel op voorhand bestellen via de telefoon. Het restaurant is gevestigd in een gesloten huis. Aan de buitenzijde is het niet te herkennen. De plaatselijke specialiteit is konijn. (tel: 00 34 950 165 071)

Je kunt ook met de auto naar boven rijden.

Kerkje nijar

Kerkje Nijar

imageimage

Zicht op de bovenkant van enkele watermolens. Het water viel via een soort schouw naar beneden op het waterrad.

Zicht op de bovenkant van enkele watermolens. Het water viel via een soort schouw naar beneden op het waterrad.

Huebro kerkje

Huebro kerkje en kerkplein. De eerste zondag van oktober heeft daar een feest ter ere van Maria plaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s