Cable Inglès.

Sedert begin april 2023 kun je te voet de Cable Inglès in de haven van Almeria bezoeken. Deze oude ijzeren laadbrug is totaal gerenoveerd. Vroeger konden tot vier goederentreinen geladen met erts tegelijk naast elkaar op deze laadbrug rijden en goederen uitstorten die rechtstreeks in het ruim van aangemeerde vrachtschepen terecht kwamen.

De uitzichten op de stad en de zee zijn de moeite waard. Op voorhand reserveren op de link hieronder is nodig omdat er maar 250 mensen tegelijk erop mogen. Parkeren kon je best op de grote parking aan de haven of aan het station. De ingang is dicht bij het station.

klik hier om een ticket te reserveren: https://apalmeria.com/puerto-ciudad/cable-ingles/ (Klik op “Reservar Visita”)

Klik op een foto om ze in het groot te bekijken.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Chromecast problemen oplossen.

https://www.androidplanet.nl/tips/chromecast-doet-het-niet-oplossingen/?utm_source=dagelijkse-nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief-26-04-22&utm_content=Doet%20je%20Chromecast%20het%20niet?%206%20tips%20om%20snel%20weer%20verder%20te%20streamen

Ik heb een tijdje geleden in twee verschillende berichten uitgelegd hoe je TV kunt kijken in Spanje door het beeld van je gsm via een chromecast te streamen naar een TV.

Soms kunnen zich met die chromecast problemen voordoen. Hoe je die kunt verhelpen kun je lezen in dit artikel dat op de Nederlandse site van Androidplanet verscheen. Klik daarvoor op de link hierboven.

Wie de artikels die ik gemaakt heb over het streamen via een chromecast nog eens wil teruglezen kan deze vinden door op de link te klikken hieronder.

https://cabodegata.blog/2021/04/29/tv-kijken-in-spanje-via-de-nieuwe-google-chromecast-2021/

Geplaatst in chromecast, Geen categorie | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Het weer in de winter?

Overwinteraars krijgen dikwijls de vraag welke kledij je moet voorzien. Een eenduidig antwoord is moeilijk te geven.

Overdag meestal goed genoeg om te wandelen en te fietsen met een trui aan. Van zodra de zon onder is daalt de temperatuur snel en heb je aangepaste kledij nodig en moet je er mee rekening houden dat je verwarming nodig hebt. Vergeet evenwel de slogans van de touroperators die je al snel de indruk geven dat je in de winter op het strand kunt liggen en in open lucht kunt zwemmen. Dat laatste is enkel mogelijk op de zeldzame plaatsen waar het water wordt verwarmd. Maar de meeste openluchtbaden van hotels gaan pas midden mei open.

Maar wij hebben nog in zee gezwommen midden december in water van 18°. Weliswaar was er volle zon en geen wind. Maar niet iedereen zou dit prettig vinden.

Bijgaande foto’s zijn willekeurig genomen in de wintermaanden.

Geplaatst in Geen categorie, weer | Een reactie plaatsen

TV kijken in Spanje via de nieuwe Google Chromecast. (2021)

Dit artikel is een update van mijn artikel TV kijken via Internet. https://cabodegata.blog/2018/12/01/tv-kijken-via-internet/

Google bracht een nieuwe chromecast op de markt die verschillende voordelen heeft tov het oude model. Je kan het op geheel dezelfde wijze gebruiken maar je kan er ook op heel andere wijze mee werken door er apps op te installeren. En via de bijgeleverde afstandsbediening de TV en de Apps bedienen.

Zo heb ik er de app van mijn Belgische abonnement van Telenet op gezet. Zo kan ik nu zonder gebruik te maken van mijn GSM via de afstandsbediening kiezen naar wat ik kijk. Er is zelfs op deze afstandsbediening een knop geïnstalleerd om rechtstreeks naar Youtube of Neftflix te switchen.

Een razend interessant toestel aan een super voordelige prijs rechtstreeks in Spanje te bestellen op de site van google maar ook in alle grote electrowinkels te vinden. Bij de installatie kies dan wel België of Nederland wil je de juiste apps kunnen installeren.

Installeren doe je op dezelfde wijze als met het oude model (zie mijn artikel waar ik hierboven naar verwijs) via Google Home.

Eventuele vrienden of huurders kunnen via Google Home voor zichzelf ook toegang creëren.

De fotos van het toestelletje achteraan de TV en van de afstandsbediening zijn hierbijgevoegd.

Eén groot verschil met de vorige chromecastmodellen: je moet de chromecast aan een stopcontact aansluiten en niet aan een usb poort van je TV. Dat komt omdat de usb – poort te weinig stroom levert.

Wie nog specifieke vragen heeft mag mij altijd contacteren of via een reactie op dit bericht de vraag stellen.

BEKIJK BELANGRIJK BERICHT ONDER DE FOTO’S.

De afstandsbediening van de nieuwe Chromecast.
Hier zie je de roze chromecast aan de TV hangen. Bovenaan de HDMI en onderaan het witte kabeltje dat verbonden moet zijn met een stopcontact.

Update 6 december 2021

Als bij installatie een app (bijvoorbeeld TelenetTV of Yeloplay) niet gevonden kan worden, wacht dan even

Ik heb ervaren dat het even kan duren vooraleer de apps die je op je smartphone hebt (Android in mijn geval) ook tevoorschijn komen op je chromecast met Google TV. De synchronisatie kan wat tijd vragen.

Bovendien komen enkel deze apps te voorschijn waarvoor een versie bestaat voor de chromecast.

Andere mogelijkheid is gewoon streamen naar de chromecast vanaf tablet of gsm.

Geplaatst in Geen categorie | 65 reacties

Eén jaar Covid-19

Het is vandaag één jaar geleden dat we tijdens een wandeling plots hoorden dat er ernstige maatregelen op komst waren in Spanje om het coronavirus in te dijken. Nu zijn we zover dat het enige wat we nog wensen is er vanaf te zijn. Vermoedelijk zal na deze gezondheidscrisis een andere crisis het nieuws overheersen. De te verwachten economische crisis door de vele faillissementen die er ongetwijfeld gaan volgen. Een nieuwe kluif voor de media komt eraan.

Na de mooie Belgische zomer vertrokken we toen reizen nog toegelaten was. Het ergste was achter de rug. We mochten opnieuw reizen. Voor we het goed en wel beseften kregen we een nieuwe golf over ons heen. We mochten eerst Andalusië niet meer uit, vervolgens de provincie Almeria niet meer uit, en later mochten we zelfs onze gemeente niet meer uit. Let op dat is geen straf. Onze gemeente behoort tot de grootste van Spanje.

Wekelijks komen we samen met onze buren om Spaans te oefenen. Een avond waar wij en zij naar uitkijken. We lezen, fietsen, en wandelen veel. We gaan naar het strand als het weer er zich toe leent. Uiteraard kunnen we hier naar alle TV-zenders kijken en ook de voetbalmatchen van AA Gent volgen we. Al is dit niet echt leuk meer. Blijkbaar missen onze spelers publiek. Volgend jaar hopelijk beter.

Het weer is meestal goed, maar lang niet altijd en zeker niet zoals de meesten thuis zich dat voorstellen. Verwarming in huis is echt een noodzaak. Maar de blauwe lucht is er meestal wel.

De evolutie van het virus wordt door de Junta de Andalucia nauwkeurig opgevolgd en de verschillende maatregelen worden goed uitgelegd. Ik voeg enkele schema’s hierbij om eens aan te tonen dat het er hier niet anders aan toegaat dan in België. Misschien zelfs beter.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Er zijn nog eerlijke mensen in ons dorp.

Deze zondagochtend was het heel mooi weer. We zijn te voet naar het dorp gegaan en hebben daar op de dijk zitten kijken naar een groepje mensen dat met een Zodiac naar San Pedro trok om daar ter plaatse een paella te maken. Althans we zagen onder meer een paella pan inladen.

Toen we nadien bij Cacho onze boodschappen wilden betalen bleek mijn portefeuille verdwenen.

Gestolen kon niet want er was niemand in onze buurt geweest. Ze moest dus uit mijn achterzak gevallen zijn.

Thuisgekomen zette ik een bericht op de plaatselijke facebookpagina met een oproep naar een mogelijke vinder en mijn telefoonnummer.

Nog geen halfuur later kreeg ik inderdaad telefoon van een dame die het bericht toevallig had gezien en mijn portefeuille gevonden had.

Wat een opluchting. Maar ook wat een goed gevoel te weten dat hier in ons dorpje zulke eerlijke mensen wonen. Zeker omdat door de maatregelen in Andalusië niemand zijn dorp uit mag voor 9 december.

Geplaatst in Geen categorie | Tags: , , | 3 reacties

25 oktober 2020

Is het veilig bij jullie? De vraag krijgen we veel. Daarom enkele cijfers.

Patiënten op intensieve:

België: 708

Andalusië: 226

Oppervlakte/totaal inwoners
België: 30.689km2/ 11,46 miljoen
Andalusië: 87.268km2/8,4 miljoen

Het weer is nog steeds uitstekend. De mensen zijn voorzichtig. Zie de maskers bij de kerkgangers. En bij het sporten in open lucht is er weinig besmettingsgevaar denken wij.


Geplaatst in Geen categorie | 1 reactie

Restaurant Pepica Valencia

De Standaard stuurde een journalist naar Spanje die er verslag doet over het leven na de lockdown. Het zijn harde tijden voor al wie van het toerisme moet leven.

Ik werd bijzonder getroffen door een passage die gaat over het iconische restaurant Pepica in Valencia. Wij waren er in maart 2019. Echt een beroemde gelegenheid waar vele sterren al langskwamen. Getuige de vele foto’s aan de muren. Zelfs deze erg bekende gelegenheid waar ook veel toeristen langskomen heeft het nu erg moeilijk.

Hieronder een kopie van het artikel in De Standaard.

Pepe haalt een medaillon vanonder zijn hemd en toont zijn grootouders, die begin vorige eeuw statig voor een fotograaf hebben geposeerd. In 1989 opende Francisco Balaguer in Valencia het restaurant La Pepica en sindsdien hebben daar heel wat beroemdheden paella gegeten. ‘Dit seizoen hebben we de deuren drie maanden en veertien dagen moeten sluiten, dat is in al die jaren nog nooit gebeurd’, zegt Pepe. Op 14 maart legde de Spaanse regering het openbare leven stil om te vermijden dat het coronavirus vrij spel zou krijgen. Sinds juni mogen de restaurants mondjesmaat weer gasten ontvangen.

Nu, midden in het hoogseizoen, is het nog altijd rustig in La Pepica. Om één uur ’s middags, het moment waarop in gewone tijden de buitenlandse toeristen hun paella verorberen, zijn de meeste tafeltjes nog leeg. Pas om een uur of drie, wanneer de Spanjaarden voor de lunch opdagen, komt er wat leven in het restaurant. Eigenlijk heeft Le Pepica niet langer twee, maar slechts één shift voor de dagelijkse lunch.

‘Ik ben bang dat ik het levenswerk van mijn grootouders niet kan verderzetten’Pepe BalaguerRestaurant La Pepica

Net zoals in België promoten de koning en de koningin toerisme in eigen land. ‘Op 3 juli zijn ze hier komen eten, aan deze tafel’, wijst Pepe . ‘Ze namen gewoon een paella, zoals iedereen.’

‘De keuken draait op halve kracht en één op de twee obers is nog thuis’, zegt Pepe, duidelijk niet in zijn sas. Zo’n crisis heeft hij nog nooit meegemaakt. Hij vertelt dat hij tijdens de lockdown meer dan eens een traan heeft gelaten. ‘Ik ben bang dat ik het levenswerk van mijn grootouders niet kan verderzetten’, zegt hij somber. Dan vermant hij zich. ‘Altijd optimistisch blijven’.

Deze foto nam ik in maart 2019.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Wandelroutes in Cabo De Gata

Ik heb een wandelboekje gemaakt voor het natuurpark Cabo De Gata en omgeving.

Het boekje is uitgegeven in twee talen: Nederlands en Spaans.

Het is te koop bij Supermercado El Cacho in Las Negras en kost 6 €.

Ik kan het je eventueel toesturen per post voor 10 €. (België en Nederland)

Stuur mij een email met je adres en het aantal gewenste exemplaren. Je krijgt van mij een bericht met mijn rekeningnummer en een bestelnummer. Van zodra het geld op mijn rekening staat stuur ik je het boekje. Mijn emailadres: thys.wim@gmail.com

Ik kan het je ook in Spanje toesturen voor 10 €. Maar dat kan ik enkel doen tijdens de periode dat ik daar ben. (wintermaanden)

Elk van de 21 routes in het boekje bevat een QR code. Scan deze code met de Wikiloc app en je kunt de wandeling starten. Voor elke route wordt de lengte in km en tijd aangegeven, de moeilijkheidsgraad en het startpunt. Van elke route is er ook een kaartje en een korte beschrijving gegeven. Van de 21 routes bevinden de meeste zich in het natuurpark zelf. Maar er is ook een route in de woestijn van Tabernas, in de Sierra de Cabrera, in Mojacar en in Bédar.

Toen wij voor het eerst wilden wandelen in het natuurpark Cabo De Gata- Nijar in het zuiden van Spanje (Andalusë, provincie Almeria) stelden we al snel vast dat de wandelmogelijkheden oneindig zijn maar dat er weinig zorg besteed wordt aan het uitstippelen en onderhouden van de bewegwijzering. Ook waren sommige wandelingen die wel bewegwijzerd zijn geen lussen of veel te lang.

Daarom zijn wij gestart met het registreren van onze wandelingen op Wikiloc, een universele app die op elke GSM geïnstalleerd kan worden. Dit boekje maakt de wandelaar snel wijs in het installeren en gebruiken van Wikiloc en bevat 21 wandelingen door ons geregistreerd. Elke wandeling is lusvormig en ongeveer 10 km lang. De meeste bevinden zich binnen het park. Maar de verleiding was groot om ook een aantal wandelingen op redelijke afstand ook op te nemen. Wandelingen die omwille van hun uitzonderlijke waarde ook de moeite zijn om er met de auto naartoe te rijden.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Noche de San Juan: 23 juni 2020

Normaal zou het vanavond en vannacht op alle stranden van Andalusië heel druk zijn: families en vrienden met bbq, reusachtig grote vuren en om middernacht een duik in zee en een wens doen. Dit jaar is dat allemaal verboden uit schrik voor wat het virus Covid 19 zou doen na dergelijke grote samenscholingen. Ik ben heel erg benieuwd hoe men dat verbod zal handhaven. Hier en daar zouden de stranden vanaf 21 uur de hele nacht afgesloten worden.

Sedert zondag kunnen de spanjaarden weer hun land doorkruisen. Op uitzondering van twee plaatsen in Huesca waar men terug naar fase 2 gezet werd. Wij waren zondag in Agua Amarga, een strand in de buurt. Het was er druk maar de groepjes hielden toch wel afstand. Er lopen trouwens op alle stranden mensen in een speciaal uniform die controleren of alle regels wel gerespecteerd worden. Kom je bijvoorbeeld met je kajak op het dak van je auto op het strand aan dan komt er onmiddellijk iemand bij u die heel vriendelijk uitlegt wat je wel en niet mag doen. Andalusië heeft heel veel geïnvesteerd in alle mogelijke middelen om de toeristen een veilig verblijf te garanderen. Er zijn wel enkele nadelen. De douches en voetsproeiers zijn afgesloten. Sommige stranden zouden afgesloten kunnen worden als het te druk wordt. Honden mogen niet meer vrij rondlopen en je moet soms een mondmasker dragen. Maar de restaurants en de bars zijn open. Mits te voldoen aan de regels: tafels op afstand, geen menu in je hand (beschikbaar via QR code op je tafeltje) gel om je handen te ontsmetten, geen olie, azijn, zout en peper op tafel. Dat wordt allemaal in individuele verpakkingen aangeboden. Enz. enz.

We vliegen op 3 juli met het eerste vliegtuig dat vanuit Almeria terugvliegt naar België. Net op tijd weg dus vooraleer de grote drukte eraan komt. Onze kinderen hebben naar het schijnt de fanfare al besteld om ons te verwelkomen. En onze oudste kleinzoon komt met vier vrienden vanaf de dag nadien Las Negras onveilig maken. (alhoewel … het is nogal een gamer)

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen