Bericht vanuit Las Negras in tijden van het coronavirus.

Zaterdagavond 14 maart om 21 uur gaf de eerste minister van Spanje op alle TVzenders een rechtstreekse persconferentie over de maatregelen die er genomen werden om het virus in te dijken. Zijn speech duurde 30 minuten en daarna mochten de journalisten vragen stellen via WhatsApp. Er was immers geen enkele journalist aanwezig. Het was een mooie gelegenheid om ons Spaans te oefenen. Het deed deugd vast te stellen dat we het meeste verstonden. Mede omdat hij niet zo snel sprak zoals de spanjaarden gewoonlijk doen. Bij zulke gelegenheden past immers een beetje plechtstatigheid.

In de regering zijn er enkele ministers besmet door het virus. Om die reden werd ook het koninklijke paar getest want zij kwamen ook in contact met die ministers. Maar tot grote opluchting van de bevolking is de koning nog gezond. Anders kwam de democratie nog in gevaar.

Het komt erop neer dat de “Staat van Alarm” afgekondigd werd. Iedereen moet binnen blijven. Er mogen enkel verplaatsingen zijn voor dringende boodschappen. Wat mag: levensmiddelen gaan kopen, naar de apotheek te gaan, naar je werk rijden en terugkeren, geld afhalen en een krant gaan kopen, terugkeren vanuit je vakantieadres naar je normale verblijfplaats. Ik hou het nu bij het voornaamste.

Alle macht van de deelstaten wordt door deze maatregel gecentraliseerd in handen van de nationale regering. Eenheid van bevel ! (organisatie, coördinatie)

Zoals ook in België sloegen de mensen de dagen voordien al aan het hamsteren. Wij gingen naar de winkel hier ter plekke en alles was ruim voorradig. Zelfs vers gebakken brood. Maar voor de rest waren alle bars en restaurants dicht. Er was bijna niemand op straat. Voor een zaterdagavond heel raar.

Het plaatselijke kleine speeltuintje was met politielinten afgezet. Kinderen mogen er niet spelen. Misschien wat overdreven want ik zag nog nooit meer dan vijf kinderen tegelijk in dat speeltuintje.

Omdat het centrum van de besmetting vooral in Madrid ligt zijn er veel Madrilenen na het afkondigen vorige week van de sluiting van de scholen en universiteiten in hun auto gesprongen en naar hun vakantieappartement aan zee gereden. Dat heeft naast grote uittocht-files in de omgeving van Madrid in die kustplaatsen voor veel terechte ongerustheid gezorgd.

Almeria is de provincie waarin de minste besmettingen zijn vastgesteld. Veertien tot nu toe en vandaag kwam er nog geen enkele bij lees ik op facebook. Dezer dagen een zeer nuttig instrument om een beetje te kunnen volgen wat lotgenoten doen. Zo kregen we al tips om rustig thuis een virtueel bezoek te brengen aan 10 belangrijke musea. (wat we niet gaan doen) En lazen we de oproep om gisterenavond om 22 uur allemaal op het balkon te gaan staan aplaudiseren voor de gezondheidswerkers. Wij deden er niet aan mee. Wie zou ons gehoord hebben hier?

Wij kunnen ons nog genoeg bezighouden in en rond het huis. Uitstapjes zullen dus voor later zijn. De Semana Santa processies zijn afgeschaft. Die kun je immers niet verplaatsen naar een andere datum. Tenzij ze in Rome zouden beslissen om Pasen in de maand juli te vieren.

De mooie omgeving en de immer blauwe lucht hebben we in elk geval nog.
Foto van Cala San Pedro op onze wandeling vorige week.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Bericht vanuit Las Negras in tijden van het coronavirus.

 1. Thys.anne zegt:

  Hola ! Blij dat wij het vorig jaar mochten beleven zônder corona….het warën leuke dagen . Geniet van jullie plekje en blijf corona vrij…ANN JOTH

  Like

 2. Marc Vandepitte zegt:

  Tijd om via WhatsApp-video een Corona te drinken met vrienden!
  Bedenk mijn verbijstering toen ik op TV zag hoe een Spaanse politieman een wandelaar van het strand haalde!
  Hou je haaks in en rond je verblijf, en ga desnoods 2 x per dag een krant halen. Zeg aan de politieman dat hij zeker 2 m afstand moet houden, dan kan hij uw id-kaart toch niet lezen.
  Voor de rest: hou het zo veilig als mogelijk.
  Elleboogje,
  Marc

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s