Medina al Zahra (Cordoba)

Medina Azahara of met zijn oude arabische naam Medinat al Zahra is simpel gezegd het buitenverblijf van de kalief van Cordoba. De stad ligt een tiental kilometer buiten Cordoba. Je kunt er met eigen vervoer heen maar er rijden ook bussen. De bus brengt je naar het bijzonder interessante en achitectonisch zeer mooie bezoekerscentrum. Van daaruit brengt een bus je dan naar de eigenlijke opgravingen. Het bezoekerscentrum is eigenlijk het belangrijkste. Je ziet via allerlei multimedia voorstellingen en teruggevonden voorwerpen hoe rijk die buiten Cordoba gebouwde paleisstad wel geweest moet zijn. De stad was voltooid in 947 en werd door berbers verwoest in 1011. Vervolgens heeft de natuur alles opgeslokt. Tot men in 1911 begonnen is met de opgravingen. Op dit ogenblik is 12% reeds opgegraven waarvan  5% opengesteld voor bezoekers. Het busticket kost 9€ (inclusief de tweede bus die je naar de opgravingen voert), de toegang is gratis voor inwoners van de europese gemeenschap.

Bezoekerscentrum ontworpen door de spaanse architecten Nieto en Sobejano.

Zoals steeds op dergelijke archeologische plekken heb je vooral veel verbeelding nodig om er iets van te maken. Maar het moet gezegd overal staan hier duidelijke informatieborden die je uitleggen wat er te zien is.

Overal in deze stad werd water aangevoerd via ondergrondse kanalen en werd het afvalwater weggevoerd. Hier een foto van een van de vele latrines die in de gebouwen werden gevonden.

Er zijn ook delen die hersteld werden en een vrij mooi beeld geven van de weelde die er geweest is.

Tot onze grote verbazing stak plots een vos in langzame pas het terrein over waar wij en een tweetal andere mensen stonden.

Deze bus brengt je vanuit het centrum van Cordoba naar het bezoekerscentrum. Elke voormiddag zijn er twee ritten. De laatste vertrekt om 11 uur.


Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Medina al Zahra (Cordoba)

  1. Leuk verhaal. En mooie vos

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s