Caminito Del Rey

De Caminito Del Rey is een spectaculair wandelpad op een hoogte van 100 m. bevestigd aan de rotsen. Vanuit Las Negras ongeveer 325 km ver in de richting van Malaga. De totale lengte van de wandeling is ongeveer 6 à 7 km. Inclusief een mooie aanloop van 1,5 km en een uitloop van nog eens 1,5 km , blijft  3 km voor het eigenlijke pad.  Op het einde wacht er een bus die je terug naar je vertrek brengt. Je kunt er ook voor kiezen om je auto in het zuiden aan de uitgang te zetten en dan met de bus naar het vertrekpunt te rijden.

De verplichte wandelrichting is van noord naar zuid. We kozen er daarom voor om in Ardales te overnachten. Dat is op enkele kilometer van het begin.  Maar het is ook perfect doenbaar als daguitstap vanuit Malaga. Verder moet je je er van bewust zijn dat je op voorhand tickets moet reserveren. (via internet) Soms zijn er weken tevoren geen tickets meer te krijgen. Verder van belang: wandelstokken zijn verboden, er zijn op het pad geen toiletten of drankstandjes, goed schoeisel is nodig. Er zijn overal bewakers en camera’s om de zaak onder controle te houden. Bij aankoop van je tickets krijg je ook een uur toegewezen waarop je moet starten. Omdat ter plaatse de weg naar de start vinden iets ingewikkelder is dan het lijkt is tijdig aanwezig zijn nodig. Daar komt allicht verandering in eens het bezoekerscentrujm en bijhorende parking zal klaar zijn. Bij het controlebureau krijgt iedereen een helm die je verplicht moet dragen. Er zou maar eens een steen op je hoofd kunnen donderen ! Reken op ongeveer 3 à 3,5 uur om het gehele pad te lopen te rekenen vanaf de eigenlijke toegang. De aanlooproute heb je dan al achter de rug. Tijdens de wandeling heb je ook nooit het gevoel dat er veel volk aanwezig is. Je  vertrekt in groepen, maar nadien vervolgt elk volgens eigen tempo zijn weg.

Het oorspronkelijke pad werd aangelegd bij de bouw van de hydroelectrische centrale tussen 1901 en 1921. Het werd gebruikt voor het onderhoud van het kanaal dat het hoger gelegen deel van de rivier verbond met het lagere deel.  Toen Koning Alfonso XIII de elektrische centrale kwam inhuldigen op 21 mei 1921 werden de plechtigheden heel erg gestoord omdat het regende. Bij de hele aanleg van het pad zijn slechts twee mensen verongelukt. Eén arbeider had een ongeval toen hij een vrachtwagen aan het laden was, een ander had een ongeval toen hij met dynamiet aan het werk was. Het waren vooral matrozen met veel ervaring in het klimmen in hoge masten die het oorspronkelijke pad hebben aangelegd. Vandaar de weinige ongevallen.

Toen het pad al lang niet meer gebruikt werd voor industriële doeleinden waren er waaghalzen die er een sport van maakten het toch te  volgen. In 2000  werd het pad afgesloten. Tot het in 2015 werd gerestaureerd en heropend. De streek kreeg er een enorme boost op toeristisch gebied bij.

De foto’s hierna geven een goed beeld. Maar de diepte van de kloof en het spectaculaire landschap kun je op foto niet weergeven zoals je het ervaart. Op sommige beelden zie je ook duidelijk het oude vervallen pad dat onder het nieuwe pad nog zichtbaar is.

Later in de week deden we nog mooie uitstappen vanuit Ardales. Daarover later meer. Eén dag zijn we op de camping aan het meer van Guadalahorce (Ardales) gaan staan om te genieten van de rust en te zwemmen en kayakken in het helgroene water.

Links op de hoek zie je een uitsprong in glas. Tot vier personen mogen er gaan staan om naar beneden in de kloof te kijken.Hier zie je duidelijk het nieuwe pad boven het oude pad.

 

Op het einde van de tocht moet je over een hangbrug die naast het oude pad en de oude aquaduct loopt. Je staat dan hoog boven de rivier beneden in de kloof.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Caminito Del Rey

 1. Arno zegt:

  Er bestaat een gelijkaardige wandeling in de Pyreneeën : El Congost del Mont Rebei, vlakbij het dorpje Pont de Montanyana, ongeveer halverwege de N230 van Lleida naar het noorden richting Vall de Boi.

  Like

 2. Thys Hilde zegt:

  Ziet er zeer spectaculair uit en prachtig!!!

  Like

 3. Jan zegt:

  Ik heb vorige week deze wandeling gedaan. Geweldig.
  Mijn verwachtingen overtroffen.
  Mijn dagboek staat op mijn site: members.casema.nl/jan.aartsen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s