Wandelen in de woestijn van Tabernas

16 maart 2016.

In eerdere berichten van een bezoek toen, heb ik al eens geschreven over de woestijn van Tabernas. Het is een gebied van 280 km2 waar het minste regen valt van gans Spanje en zelfs van Europa. Vanuit Almeria ligt het op een 20 tal kilometer naar het binnenland langs de autostrade naar Granada. De streek komt over als een kaal maanlandschap vol weggesleten kale heuvels en barsten en diepe kloven. Het zijn de zogenaamde “badlands”. (steenwoestijn) Het is dus geen zandvlakte maar een landschap met diepe sleuven tussen kale zandbergen. De ondergrond bevat veel zout en waar het grondwater bovenkomt zie je afzetting van zout. Hier en daar groeit in deze kale streek toch een bloem of plantje.

In een beperkt deel van deze verwarrende omgeving kun je wandelen. Verder kun je het ook bezoeken met een gehuurde 4×4. Tijdens de rit krijg je dan op verschillende plekken filmfragmenten te zien van ter plekke opgenomen films.  De wandelingen zijn zeer slecht gemarkeerd en de wandelkaarten zeer onduidelijk. De wandeling bevat in totaal 3 lussen. De eerste lus van 2,5 uur kennen we al goed en deden we vrijdag met een bevriend koppel van 85 en 81 jaren (jonge mensen dus, maar zeer ervaren wandelaars) en maandag wilden wij de tweede en derde lus goed voor 3,5 uur extra wandelplezier uitproberen, maar dan zonder hen. De tweede lus vonden we zonder problemen maar de derde lus hebben we niet gevonden. We liepen daardoor zeker 2,5 uur te lang te ver. Maar dat zijn de risicos natuurlijk. We gaan die derde lus zeker vinden, maar iemand zal ons eerst toch eens moeten uitleggen wat er op de wandelkaart juist staat. De foto’s geven een redelijk beeld van het landschap. Maar de werkelijkheid is niet op foto’s weer te geven. Daarvoor zou je een 360° opname moeten maken.

P1070324

Vanaf het parkeerterrein gaat het langs deze trap tot beneden. Je bent meteen in de juiste sfeer.

DSC00289

3-P1090266

Op deze plaats zie je erg goed het gesteente zoals het bij het ontstaan van de continenten werd opgestuwd. Hier werd de eindscène van de verfilming van het boek van Steve Larsen opgenomen, waar Miguel Blomqvuist in Australië de doodgewaande kleindochter terugvindt.

5-P1090277

Westerndecor dat nu een bezienswaardigheid is die je tegen betaling kunt bezoeken. (Western Leone) Je hebt nog een groter dorp Oasys (of Mini Hollywood) en een leuk tentendorp (Fort Bravo)

4-P1090276

Grondwater en zoutafzetting.

1-P1090264

Woestijnhyacinth. maar de juiste benaming kennen we (nog) niet.

2-P1090258

Rare plant die hier en daar uit het niets opschiet. Verder weten we hier niets over. (bruin en harig ziet het eruit)

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s