Wandelingen zijn hier dikwijls niet bewegwijzerd. Dan is een gps die je de weg wijst een uitkomst. Nu is er een schitterende app op je smartphone die dat kan. Wikiloc.
Gebruik op je smartphone deze app en download allerlei wandelingen in de omgeving waar je wilt stappen wereldwijd. Je kunt aangeven hoe lang de wandeling mag zijn. Het gebruik van de app kost 5 euro per jaar. Maar dat is het zeker waard. Best wel een powerbank meenemen want als je enkele uren stapt heb je nood aan een extra batterij. Enkele wandelingen heb ik al op Wikiloc gezet en kun je dus gemakkelijk volgen.
Je ziet een bolletje dat aangeeft waar je bent op de kaart die je vooraf gratis moet downloaden. In dit geval: Andalusië. Als het bolletje teveel afwijkt van de route hoor je een alarm. Je kunt uitleg toevoegen, waypoints, fotos, enz. Echt een gouden app. Ook door de vele selectiemogelijkheden ivm afstand, moeilijkheidsgraad en plaats.
Wil je al mijn wandelingen ineens vinden in Wikiloc geef dan in het veld onder “Navigate” “filters” “Search text or Wikiloc ID” mijn id in: thys.wim
De wandelingen kun je eerst op de computer of de ipad voorbereiden en ze dan doen aan de hand van de smartphone app. Een noodzaak is het niet maar het is wel gemakkelijk. En je kunt er overal mee terecht in de hele wereld. Dat is het leukste eraan.
Om je op weg te helpen geef ik hierna enkele screenshots met wat uitleg. (screenshots gemaakt van een Androïdscherm. Op een Iphone kan het er een beetje anders uitzien)
Openingsscherm als je de app opent.
Hiermee kun je nog niets want je krijgt teveel. Om te kunnen beginnen moet je daarom eerst klikken op de knop “filters”. Stel dat je wilt wandelen. Dan klik je op de knop “filters” Je klikt dan het eerste logootje aan (mannetje op wandel), bij afstand schuif je het groene bolletje rechts naar links tot aan bijvoorbeeld max 19 km, vervolgens kies je omhoog max bevoorbeeld 1000 m, daarna stel je op dezelfde manier de moeilijkheidsgraad in en uiteindelijk het belangrijkste schuif het schakelaartje waar staat “Alleen lus” naar rechts. Zodat je dan enkel lusvormige wandelingen krijgt.
Vergeet vervolgens niet te klikken op “Filters Toepassen”.
Het resultaat is nu dat je kunt kiezen uit een aantal voorstellen die aan je filters beantwoorden en die in de onmiddellijke buurt liggen van de plaats waar je je bevindt. (zie volgende scherm)
De rest is eigenlijk gemakkelijk eenmaal je de werkwijze onder de knie hebt. Je zoekt een wandeling uit die je wilt doen. Klikt op “volg route” Is de route iets verder dan de plek waar je je bevindt dan zal het programma vragen als je je er naartoe wilt laten brengen. Als je dan Ja kiest dan opent Google Maps zich en zal je via Google maps naar je startpunt gebracht worden.
Er zijn nog heel wat mogelijkheden die je verder best zelf ontdekt en die ik kort hierna aangeef.
Je kunt zoeken op tekst door iets in te vullen in het witte vak bovenaan waar er staat “routes vinden”. Je kunt daar bevoorbeeld invullen waar je ergens wilt wandelen als je thuis een wandeling zoekt in een veraf gelegen gebied. Of je vult er de naam in “thys.wim” en je zult al mijn wandelingen krijgen.
Als je een wandeling wilt bewaren klik je op het hartje. Je vindt die wandelingen naiden terug in je profiel. (knop rechtsonder)
Als je een wandeling volgt of je doet zelf een nieuwe wandeling dan wordt die geregistreerd. Als je stopt met wandelen moet je die registratie beëindigen. Anders blijft de app maar registreren waar je bent. Om te stoppen moet je tijdens het volgen van de route links onderaan op een rood vierkant klikken. Dan kun je kiezen tussen “Einde” of “Voortzetten”. Kies “einde”. Als je dat gekozen hebt opent er zich een blad waar je een naam en een beschrijving aan je route kunt geven. Je kunt het logootje ook aanpassen als dat onjuist mocht staan en je kunt dan beslissen of je de route wilt uploaden of niet. (schuifschakelaar aan of uit)
Meestal laat je die aanstaan en kun je die als je dataverbinding hebt uploaden en later terugvinden. Wil je de route niet bewaren dan moet je onderaan naast Bewaar en upload op het vuilbakje klikken.
Nog één ding. Je moet een kaart downloaden zodat je niet steeds een dataverbinding nodig hebt als je gaat wandelen. Dat doe je op je profielpagina, klik op instellingen , klik op Oflline maps en vul in het zoekveld de kaart in die je nodig hebt. Ik heb altijd de kaart van Belgium en Spain-Andalusia mee.
Nog een laatste tip: zoek wandelingen waar bij de beschrijving tekst staat en waar ook liefst enkele “waypoints” zijn aan toegevoegd. Dat zijn meestal wandelingen geupload door mensen die zorgvuldig tewerk gaan. Er zijn veel gebruikers die zomaar wat uploaden en als je dan zo een route volgt dan kan het wel eens mis gaan.
Succes. En als er vragen of opmerkingen zijn dan kun je me die steeds voorleggen.