Omgeving

Cabo de Gata is een gebied van vulkanische oorsprong in de provincie Almería in het zuidoosten van de Spaanse regio Andalusië met een oppervlakte van 45.663 ha. Het is tevens een beschermd Nationaal Park en het grootste beschermde kustgebied van Andalusië.

Het ruige berg- en rotsachtige landschap van dit gebied ligt geïsoleerd en is in geologisch opzicht een van Europa’s meest bijzondere. De bergketen Sierra de Gata is de grootste vulkanische rotsformatie van Spanje, met scherpe pieken en okerkleurige steile rotsen (schelpenzandformaties). Aan de kust stijgen de rotsen steil op uit zee. Ze creëren soms wel 100 m hoge, hoekige en gekartelde kliffen, welke zijn gespleten door ravijnen en geulen die leiden naar afgelegen inhammen met witte zandstranden. Voor de kust liggen tevens vele kleine, rotsachtige eilandjes en onderwater groots opgezette koraalriffen met een rijk onderwaterleven.

Geologisch gezien is de Cabo de Gata ontstaan ten gevolge van de Neogene vulkanische activiteit tussen de Eurazische plaat en de Afrikaanse plaat. Het gebied bestaat uit andesieten en dacieten van midden- tot laat-Miocene ouderdom, naast sedimentaire gesteenten als (rif-)kalken en dolomiet.

De Cabo en Sierra de Gata kennen hoge temperaturen (een jaarlijks gemiddelde van 18 °C) en de laagste regenval van het Iberisch schiereiland (200mm gemiddeld per jaar). Dit resulteert in een groot semi-woestijnachtig gebied met bijbehorende karakteristieke vegetatie waaronder gedrongen waaiervormige palmen.

Het park omvat een gevarieerd gebied van kustduinen, stranden, steile kliffen, zoutpannen, een aanzienlijke waterwereld van 12,200 ha, zoutmoerassen, in het binnenland gelegen droge, dorre steppen en droge rivierbeddingen. Dit natuurpark is in 1997 benoemd tot UNESCO Biosfeerreservaat en het park herbergt een buitengewone rijkdom aan de dierenwereld, inclusief vele zeldzame en inheemse planten.

De Salinas de Cabo de Gata is een van de belangrijkste moerasgebieden van Spanje voor broedende en overwinterende vogels. Het is een zoutwaterlagune die parallel loopt aan het strand en daarvan is gescheiden door een 400 m brede zandbank. Gelegen tussen de plaats San Miguel en het Cabo de Gata voorgebergte is deze lagune van buitengewoon ecologisch belang, vooral voor vogels. De salinas (zoutpannen) zijn de enige, nog in bedrijf zijnde, in oost-Andalusië.

Cabo de Gata is Spaans voor Poezenkaap. De naam komt echter oorspronkelijk van ‘Cabo de Agata’, de kaap van agaat, een steensoort die je veelvuldig tegenkomt op de stranden rondom het natuurgebied.

(bovenstaande tekst komt uit Wikipedia)

Las Negras, een van de stadjes die onder de hoofdplaats Nijar vallen,  waar wij een groot deel van het jaar verblijven is een rustig gelegen kuststadje in het uiterste zuid-oosten van Andalusië in het natuurpark Cabo De Gata.  Omgeven door wat wij “bergen” noemen. Eerder heuvels die toch hoog genoeg zijn om wandelaars met prachtige vergezichten te verrassen.

Almeria is 55 km ver, Granada een kleine 200 km. Het is een zeer droge streek met weinig plantengroei. Dor. In Tabernas (70 km) ligt de enige woestijn van Europa. Daar, maar ook elders in de streek werden en worden nog steeds films gedraaid. Dit heeft te maken met het klimaat dat ook in de winter zacht is met veel licht.

Wat bij aankomst ook opvalt zijn de enorme winterkassen (invernaderos)  waar gans het jaar groenten en fruit in geoogst worden. Een belangrijke bijdrage aan de welvaart van deze streek. Niet mooi om zien. In het nationaal park zijn deze niet toegelaten.

Hieronder enkele willekeurige foto’s genomen in de streek. Klik op een foto om de vergrote weergave weer te geven.

Plaats een reactie