Kerstsfeer in Almeria

We maken ons stilaan op om naar huis te komen. Tijd dus voor een laatste berichtje op onze blog.

Het weer was de laatste maand minder goed dan voorgaande jaren. Er viel ook meer regen dan gewoonlijk. Bij ons geen hevige buien maar een malse regen die de aarde eens goed natmaakt en er voor zorgt dat het onkruid welig opschiet. Maar zelfs als het hier “slecht” weer is dan kun je meestal nog in polo gaan wandelen. Slecht betekent dan bewolkt en weinig of slechts nu en dan zon. Dit in contrast met het normale weer: helder blauwe hemel. Deze middag scheen de zon niet maar deden we toch een wandeling en konden we buiten eten. (weliswaar met een trui aan) Het is over het algemeen toch nog 18°. Thuisblijvers hebben daar soms een verkeerde kijk op en geloven dat het hier altijd zeer warm is. Feit is dat het zeer aangenaam overwinteren is in deze streken.

Vorige week trokken we op een avond naar Almeria om de kerstmarkt en kerstversiering te bezoeken. Wat ons eerst opviel was dat de terrassen nog allemaal vol zaten. Het was nog steeds 18°. Dat was zowat het grootste verschil met de sfeer bij ons. Voor de rest was de verlichting in de hoofdstraten vergelijkbaar met deze in Belgische steden. Wat er verkocht werd op de kerstmarkt  is ongeveer hetzelfde als bij ons. Ook de ijspiste is er. Die is overdekt om te vermijden dat het ijs snel smelt. Eet en drinkkraampjes zijn er ook. Wat we niet zagen was glühwein. Wel waren er gepofte kastanjes en wafels.

In alle steden en gemeenten zijn er kleine en grote kerststallen (belèn). Dat is werkelijk een traditie waar de spanjaarden erg aan gehecht zijn. Zo zagen we een hele zaal beschikbaar gesteld door de provincie, waar een kerstlandschap met 600 beeldjes van allerlei ambachten stond opgesteld. Daarvan konden er 60 bewegen . Gaande van een timmerman (Jozef waarschijnlijk) die aan het schaven was tot een vader die een kindje op zijn blote kont slaat. Later las ik in de krant dat dit hele landschap aan een familie toebehoort, een van de vele confraderias bouwt dat dan elk jaar op en bewaakt het.

1-p1010152

De kertstboom bij valavond.

7-p1010186

Zo zag hij eruit met de lichtjes aan. Hij stond opgesteld op het einde van de Avenida Garcia Lorca aan de fontein dicht bij de zee.

6-p1010184

3-p1010158

Kerstpakjes aan de Puerta Purchena.

5-p1010172

Bezoekers groot en klein bewonderen de opgestelde kersttaferelen.

p1010169

p1010163

Volle terrassen

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Kerstsfeer in Almeria

  1. Ingrid comhaire zegt:

    Ooit heb ik dat ook bezocht met mama en papa maar dan in de hoofdstraat. Om middernacht zijn we dan naar de nachtmis geweest in de kerk van virgen del mar omdat het met castanjetten was heel mooi dat was de eerste keer dat we bij nacht terug naar onze tent te Las Negras gingen .

    Verstuurd vanaf mijn iPad

    >

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s