Almeria

Een bezoek aan Almeria (povincie  in Andalusië) is ondenkbaar zonder een bezoek aan Almeria. (stad in de provincie Almeria)

Ik geef hieronder een mogelijke beschrijving van een eerste verkennende wandeling doorheen de stad. Doe dit niet op een maandag want dan is het Alcazaba gesloten.

Parkeer de auto op de parking aan de haven naast de inrit naar de overzetboten. Gemakkelijkst te bereiken als je op de autostrade richting Malaga de afrit Puerto (haven) neemt. Dan kom je langs achtereenvolgens de vissershaven en de overzetboten terminal. (beiden aan je rechterzijde) Blijf die baan volgen tot op het einde en je ziet een parking eveneens aan je rechterzijde. (voorbij de terminal van de boten en voor de baan een bocht naar links neemt)

Vooraleer de stad te bezoeken of na je bezoek of op een andere dag kun je sedert april 2023 nu te voet de Cable Inglès bezoeken. Een bezoek dat zeer de moeite loont. Maar pas op: je moet op voorhand je ticket voor een bepaald uurslot kopen. Al deze informatie kun je terugvinden in een bericht dat ik hierover heb gemaakt en dat je via volgende link kunt terugvinden: (Cable Inglès.)

Veronderstellende dat het een voormiddag is dan is mijn eerste bezoek steeds aan de overdekte markt. (Mercado Central) Ga in de richting van de hoofdwinkelstraat de Paseo de Almeria en volg die tot ongeveer aan een kleine Carrefour aan je rechterzijde. Steek daar over en neem een klein straatje dat recht op de overdekte markt uitkomt. Neem je tijd om het gelijkvloers en de ondergrondse markt (vis) te bekijken. Het loont de moeite. De markt sluit rond 14 uur, vandaar dat ik dat eerst neem. Dat is trouwens ook een goed vertrekpunt voor als je toch aan de haven parkeert. Je kunt dan eerst naar deze markt op zoek gaan. Hier worden de heerlijkste produkten uitgestald in een onlangs vernieuwde overdekte markt. Een lust voor de zintuigen. (Tip: Wie nood heeft naar een WC bezoek kan er ook terecht.)

Vervolgens keer je terug naar de Paseo de Almeria. (hoofdwinkelstraat) Deze loopt vanaf de Puerta de Purchena tot aan de haven. Aan de Puerta de Purchena staan enkele mooie huizen waarvan het meest bekende een torentje heeft waar rode vlinders aan bevestigd zijn. (foto Casa de las Mariposas) Je volgt de Paseo de Almeria bergaf richting zee en aan de rechterkant heb je op een bepaald ogenblik het Theater Cervantes; Je kunt er niet naast kijken. Neem daar het straatje aan de rechterkant. Je ziet op de grond de sterren van de Walk of Fame. Grote namen uit de filmwereld hebben hier hun eigen ster op de grond ingehuldigd. (Schwartzenegger, Ridley Scott en vele anderen)

Vooraleer je het straatje inslaat met de sterren van de walk of fame moet je nog eens 100 m verder lopen en achterom kijken. Aan de rechterkant staat een appartementsgebouw met een geweldig mooie “trome l’oeil, oftewel illusie”. (zie foto)

Je komt op een plein met enkele tapasbars en helemaal links de Escuela de Artes. Je mag er binnen gaan kijken. Daar werd een scene opgenomen van de film Lawrence of Arabia. Er staat trouwens aan de ingang een paneel met uitleg over wat er daar juist werd opgenomen. Op vele andere plaatsen in de stad staan gelijkaardige panelen die samen een route vormen de Route de Cine.

Vervolgens volg je de pijltjes richting “Catedral”. De kathedraal van Almeria lijkt wel een burcht. De hoofdingang op het plein is meestal dicht. Als je ervoor staat moet je naar rechts en dan nog eens rechtsaf en je zult er een ingang vinden. Daar moet je 5€ betalen om de kathedraal en het museum te mogen bezoeken. (Tip: ook hier aan de ingang toiletten)

Na een bezoek aan de kathedraal met indrukwekkend koor en weinig zitplaatsen voor gelovigen, museum en een interessante geschiedkundige tijdlijn begeven we ons naar de Plaza de la Constitucion. Hier vindt je enkele interessante gebouwen en het bureau van toerisme. Ook het stadsmuseum kun je hier bezoeken. (Centro de interpretacion) Er is een mooi dakterras van waarvandaan je een zicht hebt op de stad.

Hier niet ver vandaan vind je enkele tapasbars want het zal inmiddels wel tijd geworden zijn om iets te drinken en te eten. Casa Puga is de meest bekende.

Nu volgen we de pijltjes naar het Alcazaba. De ingang is gratis en het bezoek is de moeite waard. Het is een oude burcht dat eerst aan de moren toebehoorde maar na de Reconquista door de katholieke koningen werd overgenomen.

Vanaf het Alcazaba dwalen we door kleine straatjes naar beneden richting haven. We komen uit op een park dat zich langsheen de haven uitstrekt. Het park Nicolas Salmeron. We volgen dit park naar links en komen op het einde uit op een groot rond punt met fonteinen en de oude loskaai voor mineralen de “Cable Inglès”.

Vervolgens nemen we nog een kijkje bij de fonteinen die op het einde van een mooie rambla staat : de Avenida de Garcia Lorca. (fonteinen werken niet tijdens de uren van de siesta)

Hier zijn we bij de auto als die op de parking aan de haven staat.

We hebben nu de voornaamste bezienswaardigheden gezien. Er is nog veel meer. Vooral enkele interessante musea zijn ook de moeite waard maar kunnen niet tijdens deze kennismakingsdag worden aangedaan.

Let ook eens op de uitstekende fietspaden, fietsplannen en fietsparkings doorheen de hele stad. En dit in een stad waar eigenlijk weinig fietsers zijn.

Mercado Central, of overdekte markt.
Mercado Central, of overdekte markt.
Casa le las Mariposas.
Casa le las Mariposas.
almeria_1-019


Huizen aan de Puerta Purchena
Huizen aan de Puerta Purchena
Op het einde van de Paseo de Almeria. "Trompe l'"oeil" of illusie op de zijgevel van een appartement.
Op het einde van de Paseo de Almeria. “Trompe l'”oeil” of illusie op de zijgevel van een appartement.
Hoofdingang van de kathedraal
Hoofdingang van de kathedraal
Koor van de kathedraal.
Koor van de kathedraal.
Kathedraal: binnenplein.
Kathedraal: binnenplein.
Alcazaba
Alcazaba en Cerro de San Cristbal.
Muralla de Jayran
Muralla de Jayran
Binnen in het Alcazaba waterkanaaltjes.
Binnen in het Alcazaba waterkanaaltjes.
Alcazaba: ingang
Alcazaba: ingang
Alcazaba: patio
Alcazaba: patio
detail van een mondern kunstwerk op het einde van het Park Salmeron.
detail van een mondern kunstwerk op het einde van het Park Salmeron.
Cable Inglès.
Cable Inglès.
Aandenken aan Auschwitz.
Aandenken aan Auschwitz.
Avenida Garcia Lorca
Avenida Garcia Lorca

 

Een reactie op Almeria

  1. We gaan volgende week naar Almería en nemen je tips dankbaar mee.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s